Nykypäivänä julkisuuden henkilöillä ja brändeillä on mielenkiintoinen yhteys toisiinsa. Etenkin sosiaalisen median aikakautena julkisuuden henkilöt ovat itsessään brändejä, jotka eivät välttämättä ole saaneet julkisuutta muulla tavalla kuin olemalla julkisuudessa. Lisäksi erityisesti tuotebrändit tekevät jatkuvaa yhteistyötä julkkisten kanssa, ja monet tämän päivän brändilähettiläät ovat kuin ilmestyneet tyhjästä edustamaan brändejä. Silti ne ovat erityisesti kuluttajabrändeille ja niitä valmistaville yrityksille kullan arvoisia.

Julkisuudenhenkilöt ja brändi

Parhaimmillaan julkisuuden henkilöt ovat jotain suurempaa kuin pelkkiä henkilöitä. Hyvin brändättyinä julkkiksista tulee palvonnan kohteita, ja samalla tavalla kuin mihin tahansa muihin brändeihin, myös julkkisten henkilöbrändejä varten rakennetaan erilaisia odotuksia ja ennakkoluuloja. Julkisuuden henkilöt voivat myös olla todella tarkkoja brändistään, ja vaikka ulospäin brändi voisi vaikuttaa todella luonnolliselta osalta julkkiksen elämää, taustalla voi olla laaja markkinointitiimi.

Miten julkkisbrändi rakennetaan?

Julkisuuden henkilöiden brändit ovat sananmukaisesti henkilöbrändejä, jotka alun perin on rakennettu esimerkiksi erilaisten artistien ja urheilijoiden ympärille. Ihmiset kaipaavat julkisuuden henkilöitä esikuvikseen, ja tietynlainen fanitus on aina kuulunut osaksi henkilöbrändien rakentamista. Tärkeitä julkisuuden henkilöbrändien rakennusaineita ovat julkkisten ja tavallisen kansan vuorovaikutus, sekä julkkisten esiintyminen heille tärkeiden asioiden kanssa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tietyt tuotemerkit tai muut henkilöille itselleen tärkeät asiat, kuten vaikkapa luonnonsuojelu.

Julkkisbrändin rakentamisprosessi on muuttunut vuosien saatossa paljon, ja nykyään tärkein yksittäinen tekijä lienee sosiaalisen median läsnäolo. Koska koko julkisuuden käsite on muuttunut paljon, sosiaalisen median vaikuttajilla voi olla paljon enemmän seuraajia sosiaalisessa mediassa kuin esimerkiksi näyttelijöillä tai muusikoilla, jotka ovat kuitenkin saaneet julkisuutta jonkun muun asian vuoksi kuin kuulumalla seurapiireihin ja tekemällä päivityksiä sosiaaliseen mediaan. Sosiaalinen media on muuttanut koko julkisuuden käsitettä.

Esimerkkejä hyvistä julkkisbrändeistä: yhdysvaltalaiset musiikkiartistit

Henkilöbrändäämisen ammattilaiset tulevat tietysti markkinoinnin luvatusta maasta, eli Yhdysvalloista, jossa etenkin populaarimusiikin kulttuuri sekoittuu hyvin vahvasti myös amerikkalaiseen kulutuskulttuuriin. Amerikkalaisten muusikkojen yksi tunnetuimmista henkilöbrändeistä on tietysti Beyonce, joka tuli Destiny’s Child -yhtyeestä tunnetuksi ja rakensi oman artistiuransa tämän jälkeen hyvin elegantille brändille. Tänä päivänä Beyonce on yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista musiikkialan vaikuttajista, ja käyttää omaa henkilöbrändiään esimerkiksi julkaisemansa Ivy Park -muotimerkin markkinoinnissa.

Jos puhutaan vaateteollisuuden ja populaarimusiikin yhteistyössä kehittämistä brändeistä, täytyy mainita myös Kanye Westin ja Adidasin YEEZY, joka sekoitti maailmanlaajuisesti streetwear- ja urheilumuodin kilpailuasetelman muutama vuosi sitten. Kanye Westin henkilöbrändi on muuttunut vuosien varrella melkoisesti, musiikillisesta nerosta aina pähkähulluksi saakka. On kuitenkin pakko myöntää, että Kanye on visionääri, joka YEEZY:n julkaisun myötä nousi myös katumuodin huipulle Adidaksen kanssa.

Sosiaalisen median kovimmat julkkisbrändit

Sosiaalisen median julkkisbrändeistä tunnetuin on varmasti Kim Kardashian, joka muutamassa vuodessa oikeastaan määritteli täysin uudestaan, mitä henkilöbrändillä edes tarkoitetaan. Vaikka Kim onkin kotoisin julkkisperheestä, on hän rakentanut oman henkilöbrändinsä käytännössä tyhjästä, ja on muutamassa vuodessa kerännyt melkein 150 miljoonaa seuraajaa sosiaalisen median palvelussa Instagramissa. Koska kaikki tietävät, että Kimin kuvat ovat lavastettuja ja tuotteet mainostuotteita, se tekee hänen julkisuusbrändistään todella aidon.

Myös Kimin pikkusisko Kylie Jenner on todellinen sosiaalisen median julkkisbrändi, joka tuli tunnetuksi siskonsa tapaan realitytelevisio-ohjelmasta Keeping up with Kardashians. Vaikka Kylie ei käytännössä ole alun perin tehnyt mitään muuta saadakseen julkisuutta kuin ollut julkisuudessa, on hänellä yli 140 miljoonaa seuraajaa Instagramissa ja oma Kylie Cosmetics -kosmetiikkabrändi, joka on tuonut hänelle myös maailman nuorimman itseansaitun miljardöörin tittelin, käytännössä pelkällä omalla henkilöbrändillään.

Brittiläisiä julkkisbrändejä

Jamie Oliver on yksi parhaimmista ruoka- ja ravintola-alan henkilöbrändeistä, joka on noussut julkkikseksi tekemällä mitä rakastaa, eli kokkaamalla. Jamie Oliverin brändi ei kuitenkaan perustu pelkästään kokkiohjelmaan, vaan ennen kaikkea helppoihin resepteihin ja tietynlaiseen tavallisuuteen ja brittiläisyyteen, jotka ovat iso osa hänen brändiään. Ruokabrändinsä avulla hän on avannut useita eri ravintoloita ja luonut paljon elintarviketuotteita, jotka keskittyvät erityisesti helppoon kokkaukseen.

Toinen brittiläinen hyvä esimerkki todella toimivasta brändinrakennustyöstä on entinen jalkapallotähti David Beckham, joka on nykyään myös yksi Iso-Britannian rikkaimmista henkilöistä. David Beckhamin henkilöbrändi kiteytyy erityisesti kahteen eri asiaan, eli hyvään tyylitajuun ja englantilaiseen herrasmiestyyliin. Useiden vaatemallistojen lisäksi Beckham on tehnyt työtä muun muassa hajuvesivalmistajien kanssa. Beckham on hyvä esimerkki siitä, kuinka myös entisen urheilijan brändi voi kestää aikaa.

Julkkisbrändin rakentaminen on monien unelma

Julkkisbrändin rakentaminen ja itsensä elättäminen omalla julkisella brändillä on monen nuoren unelma, joka yhdistää mallin, markkinoinnin ja tuote-esittelijän töitä. Sosiaalisen median julkisuuden henkilöitä, jotka käyttävät omaa naamaansa ja henkilöbrändiään työvälineenä, kutsutaan yleisesti vaikuttajiksi. Vaikuttaja on siis yksilö, joka voi vaikuttaa useiden ihmisten mielipiteisiin esimerkiksi oman tietotaidon, suuren yleisön tai auktoriteettiaseman vuoksi. Vaikuttajista on tullut kiinteä osa sosiaalista mediaa.

Usein vaikuttajat rakentavat henkilöbrändinsä tietylle erityisalalle, ja tällainen ala voi olla esimerkiksi tietty musiikkityyli, muoti, urheilulaji ja niin edelleen. Vaikuttajat keräävät omalle julkkisbrändilleen seuraajia, ja mainostavat omaan alaansa sopivia brändejä sosiaalisessa mediassa. Julkkisvaikuttajien käyttö on tehokas tapa saada omalle tarjonnalle paljon näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa tietyssä kategoriassa, sillä vaikuttajien seuraajat voivat olla hyvinkin uskollisia ja halukkaita testaamaan asioita, joita vaikuttaja heille päivityksissään suosittelee.