Jokainen meistä kohtaa valtavan paljon mainontaa eri tilanteissa. On vaikeaa lähteä kodin ulkopuolelle joutumatta alttiiksi erilaisten yritysten mainoskampanjoille. Edes kotonaan ei välttämättä välty mainonnalta: mainoksia näkee televisiosta ja sosiaalisesta mediasta, ja erilaisia mainoslehtisiä tuodaan ovelle saakka. Toiset kampanjat jäävät ihmisten mieliin positiivisella tavalla ja jotkut taas saavat kuluttajien veren kiehumaan. Mainontaan voi käyttää montaa erilaista taktiikkaa, mutta tärkeintä on olla unohtumaton.

Mainonnan oikea kohdistaminen

Jotta kampanja on onnistunut, mainonnan tulee kohdentua oikealla tavalla. Ensinnäkin fyysisesti asetellut mainostaulut ja lentolehtiset tulee olla asetettu paikkoihin, jossa todennäköisimmin käy paljon mainonnan kohderyhmää tai suuret ihmismassat näkevät mainoksen. Näin ollen esimerkiksi proteiinijuoman mainoksen asettaminen kuntosalin aulaan tai nettisivulle todennäköisesti tavoittaa halutun kohderyhmän kiinnostuneita ihmisiä. Suosittu mainonnan tapa ovat myös kyltit valtateiden varrella, sillä valtava määrä autoja ohittaa mainostaulut päivittäin.

Tunteisiin vetoaminen

Onnistunut mainoskampanja vetoaa usein ihmisten tunteisiin. Kampanja voi liikuttaa katsojia ja saada ihmiset ajattelemaan asioita syvällisemmin. Esimerkiksi keräykset kehitysmaiden lasten hyväksi ja kampanjat ilmastonmuutoksen tuhojen estämiseksi ovat usein hyvin tunneladattuja. Kuluttajiin vetoaa myös huumorin erilaiset keinot. Huumoria on helppo käyttää markkinointiin myös silloin, kun visuaaliset elementit eivät ole saatavilla. On helpompi tehdä hauskoja radiomainoksia, jotka saavat ihmiset nauramaan verrattuna liikuttaviin tunteikkaisiin mainoksiin.

Joskus mainostajat käyttävät myös negatiivisia tunteita apukeinonaan. Tärkeintä on se, että mainoskampanja jättää pysyvän tunnejäljen kuluttajaan. Joskus tämä tunnejälki voi olla myös ärsyyntyminen tai kyllästyminen mainokseen. Esimerkiksi liialliselta tuntuva sanan tai musiikin toisto voi tuntua hyvin ärsyttävältä, mutta tällä tavalla kuluttajan mieleen saadaan juurtumaan mainostajan toivoma pointti. Kääntöpuolena tällaisessa mainonnassa voi kuitenkin olla se, että kuluttaja välttää käyttämästä kyseisen mainostajan tuotetta.

Julkkiksia ja boikotteja: Niken mainoskampanja

Nike on tunnettu urheiluvaatteita ja -jalkineita tuottava merkki. Sen 1980-luvulla julkisuuteen tuomaa “Just Do It” -iskulauseella varustettua mainoskampanjaa on kuvailtu yhdeksi maailman tehokkaimmista kampanjoista koskaan. Kampanjan ansiosta Niken myyntivoittojen osuus USA:n kenkämarkkinoilla kohosi 18 prosentista jopa 43 prosenttiin. Nike on tunnettu siitä, että huippu-urheilijat ovat olleet mukana kampanjoiden mainoskasvoina. Mukana ovat olleet esimerkiksi Michael Jordan, Kobe Bryant ja Rafael Nadal.

Vaikka Niken mainoskampanjat ovatkin olleet varsinainen menestys, viime vuosina Nike on ollut mukana myös lukuisissa skandaaleissa. Vuonna 2018 “Just do it” -kampanja täytti 30 vuotta ja sen kunniaksi lukuisat julkisuuden henkilöt ottivat osaa kampanjaan. Colin Kaepernick, joka oli kohauttanut polvistuessaan USA:n kansallislaulun aikana rasismia ja poliisiväkivaltaa protestoidessaan, oli myös mukana kampanjan videossa. Tämä kirvoitti sosiaalisessa mediassa raivoa ja monet kuluttajat päättivät boikotoida Nikeä.

Huumoria mainoksissa: Specsavers ja Lidl

Hyvä esimerkki huumorin käyttämisestä onnistuneessa mainoskampanjassa on Specsaversin vuosia kestänyt markkinointi niin Isossa-Britanniassa kuin myös muualla maailmassa. Meistä jokainen on nähnyt mainoksen, jossa innostunut jumppaohjaaja päätyy huonon näkönsä takia väärään huoneeseen ohjaamaan vanhuksia, joiden oli alun perin tarkoitus osallistua iltapäivän rauhalliseen bingoon. Kun vanhukset innostuvat tanssimaan ohjaajan mukana, ruudulle ilmestyy firman iskulause: “Olisit käynyt Specsaversilla”. Kampanja on ollut menestyksekäs jo vuosien ajan.

Lidl on puolestaan vuosien aikana käyttänyt monia erilaisia mainonnan keinoja kampanjoissaan. Kaikista onnistunein ja suosituin kampanja on kuitenkin ollut kesän grillituotteiden ympärille keskittyvät mainokset, joissa seikkailevat teini-ikäinen poika perheineen ja kaunis ulkomaalainen vaihto-oppilas. Mainoksissa on nähty niin laulua, räppiä, kuin mitä erikoisempia seikkailuita. Erikoista kampanjassa on se, että teema on toistunut joka kesä ja tarina jatkuu siitä, mihin se on aikaisempana vuonna jäänyt.

Coca Cola ja Pepsi

Coca Cola on tunnettu mainoskampanjoidensa ansiosta jo vuosikymmenten ajan. Ensinnäkin maailman yhtenä suurimmista firmoista Coca Colalla on varaa panostaa mainoksiinsa suurella rahalla. Tuotetta on kampanjoitu alusta alkaen erilaisten keinojen avulla. Alun perin slogan on ollut “The Pause That Refreshes”. Nykyään tunnetumpana iskulauseena toimii “Taste the Feeling”. Coca Cola ei ole pelkästään onnistunut tuotteena vaan on myös brändännyt itsensä merkittäväksi osaksi amerikkalaista kulttuuria.

Toinen kolajuomien jättiläinen on tietenkin Pepsi. Vaikka firma ja sen valmistama juoma ehti olla markkinoilla jo vuosikymmenten ajan, siitä tuli viimein suosittu 1980-luvun mainoskampanjoiden myötä. Generation Blue -kampanjoissa nähtiin mukana esimerkiksi Cindy Crawford ja Michael Jackson. Tästä lähtien Pepsin onnistuneiden mainoskampanjoiden takana ovatkin olleet julkkisten kasvot. Pepsin mainoksissa ollaan nähty esimerkiksi Beyonce, Britney Spears ja jalkapalloilija David Beckham.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan on siis selvää, että firmojen täytyy löytää oikeat keinot asiakkaidensa houkutteluun. Joko keinot löydetään tunteisiin vetoavalla kampanjoinnilla tai oikealla mainonnan sijoittelulla eri arkipäivän tilanteisiin ja erilaisille kohderyhmille. Nykypäivän mainostajat ovat menneet kuitenkin tätäkin pidemmälle: netissä kulutustottumuksiamme seurataan tarkasti ja kohdennettu mainonta on röyhkeämpää kuin koskaan. Sivustot keräävät tietoja ja myyvät dataa suurille markkinoinnin jättiläisille tehden suuria voittoja.

Enää ei siis ole mahdollista pysyä erilaisen mainostuksen ulkopuolella. Monesti esimerkiksi seuraavalle nettisivulle päästäkseen tai netissä olevan videon katsoakseen on ensin seurattava läpi pätkä mainoksia. Kotiin lähetetään mainoslehtisiä ja kaupalliset televisio- ja radiokanavat tekevät tilinsä suurilta osin mainosten avulla. Jotta firma ei huku kaikkeen ympärillä olevaan markkinointiin, on mainoskampanjan siis oltava onnistunut ja mieleenpainuva joko hyvässä tai pahassa.