Suomen viidenkymmenen suurimman markkinointiviestintään keskittyneen toimiston myyntikate vuonna 2017 oli 266 miljoonaa euroa. Harvat yritykset keräsivät suuremmat myynnit. Mainostoimistot Suomessa työllistivät pari vuotta sitten lähes 2800 ihmistä. Yli viiden miljoonan myyntikatteita kerääviä mainostoimistoja Suomessa on noin kymmenen. Yhdestä viiteen miljoonan myyntikatteella porskuttaa puolestaan lähes tuplamäärä mainostoimistoja. Suomalaisten mainostoimistojen sijainti keskittyy suurelta osin Helsinkiin sekä muihin suuriin kaupunkeihin. Media-alan muuttuminen on aiheuttanut vanhojen mainostoimistojen putoamista kuvioista, mutta samalla uusien yrittäjien syntymistä.

Suuria mainostoimistoja Suomessa

Suomalaisia mainostoimistoja, joiden myyntikate on yli viisi miljoona euroa, ovat esimerkiksi: Bob the Robot, hasan & partners, Miltton, Mirum, SEK, Drama Queen, TBWA Helsinki ja Valve. Tässä artikkelissa esittelemme erikseen Bob the Robotin, hasan & partnersin, Milttonin ja SEKin. Yhteistä näille isoille mainostoimistoille on niiden kotipaikka Helsinki, vaikka joillakin voi olla toimistoja muualla Suomessa tai muualla maailmassa. Vaikka isot mainostoimistot palvelevat yleensä kokonaisvaltaisesti, voivat nekin erikoistua tietylle mainonnan sektorille.

Pienet mainostoimistot Suomessa

Suomalaisia mainostoimistoja, joiden myyntikate on yhdestä viiteen miljoonaa euroa, ovat esimerkiksi: Grano Diesel, Ida Fram, Ivalo, Ilme, Kurio, Mainonnan Työmaa, Mainostoimisto Smoy, McCann Helsinki, Miller & Lean, Nitro, OSG Creative Agency, Rocky Advertising, Sherpa, Superson, Villivisio ja Wörks. Tässä artikkelissa esittelemme erikseen Grano Dieselin ja Ida Framin. Monen alle viiden miljoonan myyntikatteen omaavien mainostoimistojen kasvutahti on kova, joten osa edellä mainituista saattavat olla tämän tekstin julkaisuhetkellä jo isojen joukossa.

Mainostoimiston ja viestintätoimiston ero

Mainostoimistot toimivat markkinoinnin ja mainonnan saralla, kun taas viestintätoimistot suunnittelevat ja konsultoivat viestintää muille yrityksille ja yhteisöille. Usein viestintätoimistot auttavat viestinnän suunnittelussa, kriisiviestinnässä, strategiaviestinnässä, yhteiskuntasuhteissa ja sidosryhmäsuhteissa. Suomalaisia viestintätoimistoja ovat esimerkiksi Ellun Kanat, Ahjo Communications, Kaiku Helsinki, Netprofile Finland, OSG Viestintä, Republic of Communications, Medita Communications, Cocomms, Viestintätoimisto Drum ja Miltton. Useat viestintätoimistot ovat kuitenkin moniosaajia ja toimivat myös markkinoinnin ja mainonnan alalla yhtäaikaisesti.

Esittelyssä Bob the Robot

Bob the Robot syntyi vuonna 2013 Bob Helsingin ja Robot Creative Agencyn yhdistymisen jäljiltä. Bob Helsingin juuret juontavat kuitenkin vuoteen 2002. Bob Helsingin tunnetuimpia mainoskampanjoita ovat esimerkiksi Äitien tekemää ruokaa -kampanja Saarioisille. Sauli Niinistö käytti Bob Helsinkiä presidentinvaalikampanjansa suunnitteluun ja toteutukseen. Mainostoimiston voittamiin palkintoihin kuuluu muun muassa Cannes Lions International Advertising Festivalin pronssinen leijona. Bob the Robot valittiin vuonna 2018 Vuoden Toimistoksi.

Esittelyssä hasan & partners

Pääkaupungista kotoisin oleva mainostoimisto hasan & partners Oy perustettiin vuonna 1991. Yrityksen nimi juontuu hallituksen puheenjohtajasta, Ami Hasanista. Mainostoimiston suurimpia asiakkaita ovat olleet muun muassa Valio, Helsingin Sanomat, Nokia ja Ikea. Hasan & partners Oy kuuluu kansainväliseen hasan & partners group -konserniin. Mainostoimisto on myös voittanut Ranskan Cannesissa järjestetyssä Cannes Lions -kisassa pronssia vuonna 2018, jolloin hasan & partnersin Planille suunniteltu Sheboard-projekti voitti PR-kategoriassa arvostetun palkinnon.

Esittelyssä Miltton

Miltton on vuonna 2001 perustettu, kokonaan suomalainen konsultti-, viestintä- ja mainostoimisto. Miltton aloitti yritys- ja markkinointiviestinnän parissa, mutta tätä nykyä yritys huolehtii myös vaikuttajaviestinnästä, vastuullisuusviestinnästä, mainontavalmennuksista ja liikkeenjohdon konsultoinnista. Nykyään Milttonilla on myös runsaasti tytäryhtiöitä, jotka keskittyvät markkinoinnin ja viestinnän eri osa-alueisiin. Näitä yhtiöitä ovat muun muassa Miltton Oy, Miltton Brussels, Miltton Networks, Miltton Creative, Miltton Markets, Miltton Sparks, Miltton Labs / House of Friends ja Miltton Purpose.

Esittelyssä SEK

Suomen pitkäikäisimpiä mainostoimistoja on SEK, joka tunnettiin ennen nimellä SEK & Grey Oy. Mainostoimisto on perustettu vuonna 1935, perustajajäseninään Jorma Suhonen, Holger Erkelenz ja Aarno Knuus. SEK on osa markkinointiviestintäkonserni Salomaa Groupia. SEK:n tunnetuimpia asiakkaita ovat muun muassa Kesko, Valio, Hartwall, Fazer, Finnair, Stora Enso ja Paulig. SEK:llä on toimistot Helsingin lisäksi Turussa. SEK valittiin vuoden viestintätoimistoksi vuonna 2019 vuosittaisessa Finnish Comms Awards -gaalassa.

Esittelyssä Grano Diesel

Grano Diesel on osa yli tuhannen työntekijän 26 paikkakunnalla toimivaa Granoa, joka tarjoaa markkinointiviestintään suunnattuja painatus-, tulostus- ja tuotantopalveluja. Grano Dieseliin kuuluu myös suunnitteluyksikkö Planeetta 10, joka toteuttaa erityisesti mainostoimistopalveluja. Planeetta 10 oli aiemmin oma yrityksensä, joka yhdistyi Grano Dieseliin, joka on puolestaan erikoistunut suoramarkkinointiin. Sen palveluihin kuuluvat tätä nykyä mainonnan konsepti- ja kampanjasuunnittelu, tuotanto- ja taittotyöt, yritysilmeet sekä tapahtumat ja promootiot.

Esittelyssä Ida Fram

Ida Fram kertoo olevansa Suomen ensimmäinen palvelumarkkinoinnin toimisto. Toimisto auttaa pieniä ja keskisuuria palvelualan yrityksiä kasvamaan markkinoinnin keinoja käyttämällä. Ida Fram toteuttaa asiakkaidensa kanssa osittain tai kokonaan tekemisen tuloksiin perustuvia laskutusmalleja. Keskeisiä palveluita yrityksellä ovat markkinoinnin strateginen suunnittelu sekä luova suunnittelu ja toteutus. Ida Framin asiakkaita ovat muun muassa Alma Talent, kivirakennusyhtiö Lammin tytäryhtiö Lammin Betoni, vakuutusyhtiö Folksam, siivousyritys ISS Direct ja henkilöstövuokrausta harjoittava Selekta.

Suomalaisten mainostoimistojen tulevaisuus

Suomalaisten mainostoimistojen sekä haasteena että mahdollisuutena on internet- ja digiajan mukanaan tuomat mullistukset, jotka toki ovat koko maailman mainostoimistojen pähkinä pureskeltavaksi. Mediat ja niiden käyttösuhteet ovat muuttuneet runsaasti viime vuosikymmenen ja vuosikymmenien aikana. Perinteiset mediat, kuten televisio ja paperilehdet, eivät ole enää niin tärkeässä asemassa, kun internet ja sosiaalinen media valtaa alaa jatkuvasti enemmän. Omat uhat ja mahdollisuudet ovat mobiilimainonnassa. Samaan aikaan perinteisiä medioita ei voi unohtaa niitäkään.